Valmennukseni filosofia

Matkustaessa rakkaan lajin tiimoilta pohjoismaiden mestaruus kilpailuihin, tulee paljon ajatuksia mieleeni.
Kuin tuo vilisevä maisema junan ikkunasta, menee oma matkani silmissä.
Valmennukseni ajatuksena on pitkään ollut kaikesta oppimastani jalostunut tieto ja taito soveltaa niitä eri ihmisille tarpeen mukaan.
Olen myös taiteellinen sielu ja katson ihmisen kehoa kauniina liikkuvana taideteoksena, jonka liike on muokattavissa ja taiteiltavissa erilaisten lainalaisuuksien mukaan.
Vahvuuteni ehdottomasti on kehonkielen ja ulkomuodon voimakas tulkinta liikkeessä.

Tiedollisesti haluan kehittyä ja mennä juurikin tässä asiassa eteenpäin.

Itsetunto nousee kyvykkyyden kautta, riippumatta ulkomuodosta

En halua alkaa kuntouttaa enkä ”hoitaa” ihmisiä vaan haluan heidän oivaltavan miten arjessa ja liikkuessa itse hoidamme ja vahvistamme kehoamme.
Ratkaisu täytyy antaa ihmiselle itselleen jolloin tulee voimakas tunne oman kehon määräämisestä ja hallinnasta, jolloin itsetunto kyvykkyyden kautta nousee, riippumatta ulkomuodosta.
Ulkomuoto tulee hyvänä lisänä pienistä oivalluksista ja pienistä motivaation siemenistä, joita oikeat valinnat kantavat jaksamisen ja hyvän olon kautta.
Valmennuksen pohjana on aina ollut rakkaus lajiin, rakkaus ihmisiin. Rakkaus johtaa, rakkaus puhua ja rakkaus liikkua!
Rakastan kertakaikkiaan sitä, kun joku oivaltaa oman kehon kautta asioita ja oppii kauttani uutta omasta itsestään. Äärimmille vietyinä tästä syntyy rakastamani lajit fitnessurheilu, baletti, taitoluistelu sekä joukkue palloilu lajit etupäässä jääkiekko.

Ei tarvitse olla liikunnallinen

Mielestäni ultimaattinen ihmisen huipentuma ei ole kyky nousta bikini tai Miss mikälie lavoille vaan saavuttaa toimintakykyinen, lihaksikas ja kestävä kroppa, jossa mieli voi hyvin ja jaksaa.
Ei tarvitse olla mikään liikunnallinen tai ”hyvä” missään. Itse on aina paras itselleen, riittää. Kilpaurheilu on asia erikseen. Siinä ihailen ihmisen kykyä toimia monella tasolla hyvin lähellä täydellisyyttä.
En katso valmennusta pelkästään fitnesskilpaurheilu lasien läpi, vaikka toinen linssi vähintään onkin siitä huurussa.
Eikä fitness tyylinen elämän tapa poikkea miltään osin optimaalisesti kehon huollosta ja hyvin voinnista. Päin vastoin.

Oman kuntoni salaisuus

Itse olen saavuttanut säännöllisellä liikunnalla, unirytmillä sekä järkevällä ruokailulla hyvän peruskunnon ja avaimet pitää elämän hallinnan perusasiat kunnossa. Pidän tätä oppia fitnessurheilusta tulleena.
Tämän oppineena voi väsymyksen, kolotukset sekä sairastelun unohtaa joka päiväisestä elämästä.
Työssä kunnallisessa liikuntaneuvonnassa ihmettelen, kuinka sairaita ihmiset ovat ennen kuin näissä asioissa saavat apua.
Lääkkeitä kylläkin. Masennukseen, kipuun, unettomuuteen, rentoutumiseen, närästykseen, korkeaan verenpaineeseen, diabetekseen, sydänsairauksiin ja listaa voisi jatkaa loputtomiin. Monelta asiakkaalta ei oltu edes kysytty unirytmiä ennen esim unilääkkeiden määräämistä.
Varsinkin tässä käpykylässä varmasti olen ”fitness valmentaja”. Minut nähdään kaiketi siten, että valmennetavani syövät jonossa maitorahkaa ja itkevät kyykkytangon alla, kun välilevyt samalla lentävät vastakkaiseen seinään. Se on vain puoli totuutta. Karrikoidusti siis.

Valmennus

Valmennukseni perusteena on pitkään ollut liikehallinta oli lajina mikä tahansa.
Tämä saavutetaan spesifinä liikkuvuus ja toiminnallisina harjoittelulla, jonka jälkeen voi aloittaa lajin kuin lajin harjoitteita.
Perus voima taso tukee liikehallintaa ja mahdollistaa oikean turvallisen voiman tuoton myöskin lajiin kuin lajiin. Ihailen muun muasssa ortomanuulisia terapeutteja, sekä osaa fysioterapeuteista. Juurikin ymmärryksestä kehon liikkeeseen ja sen huoltoon ja korjaamisen muutoin, kuin leikkaamalla tai lääkitsemällä.
En voi omille valmennettaville tarpeeksi teettää monipuolisia harjotteita ja puhumattakaan juniori urheilusta ei vaan laji treeneissä voi opetella kaikkia motorisia taitoja. Joten heittäkää, hypätkää, juoskaa, myös aikuisina.
Rikkaus elämässäni on se, että olen saanut toimia erilaisten ihmisten, ryhmien, tavoitteiden ja ympäristöjen kanssa.
Yhtenä kohokohtana pidän liikunnan opettajan työtä erityis oppilaiden kanssa.
Joitakin töitä jalostaa kirkkaammaksi myös aivan päinvastaiset työtehtävät kuten ravinto luennot urheilijoille, joukkueiden fysiikka valmennus sekä erilaisten vammojen ja vaivojen kanssa painivat henkilökohtaiset Personal Trainer asiakkaat.

 

Olen monesti kertonut parhaita paloja uraltani ja yksi näistä oli seuraava:

”Sinun tunnilla Pauliina minäkin osaan”

Tyttö, 2009 koulun käytävällä jalkaan kietoutunut down lapsi.

Tai se kun meni hieman joukkue treeneissä huuruun ja aamupala pöydän ääreen tullaan kuorossa esittämään anteeksipyyntö.
Ja se kun näet omien tiimin urheilijoiden treenaavan keskenään ja nauravan, nauttivan ja onnistuvan tiedät, että olet tehnyt jotain oikein.

 

Rakkaudesta lajiin 
Pauliina Käiväräinen
Team Athlete Figures
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s